Yola Girmek

Bektasilikte (Destur) alabilmek, yani (Icazet) alabilmek, daha acik bir deyisle (Bektasi sayilabilmek) icin asagidaki on dokuz sorunun cevaplarini hakkiyle bilmek zorunludur:

Soru 1: Kapida ne üzerinde durursun?
Cevap: Ikrar üzerinde.

Soru 2: Kapi esiginden murad nedir?
Cevap: Kapi Seriattir: zahir ve batin ilme isarettir. Ici ve disi Muhammed Ali'den ibarettir. Iki kanadi da Hasan ve Hüseyin'dir.
Esik ise (Sirat-i müstakim) dir ve Tarikatin birinci basamagidir. Mahviyet yolunun da basidir.

Soru 3: Post nedir ve cihar kuse Post ne demektir?
Cevap: Post, Pir evindeki on iki Imam'a isarettir. Cihar kuse Post da dört kapiya isarettir; dört kapinin ortasinda oturmaktir.
Post, Hz. Ismail'in kurbanindan kalmistir.

Soru 4: Dört kapi dedigin ne kapilaridir?
Cevap: Seriat, Tarikat, Hakikat ve Ma'rifet kapilaridir ki bunlardan baska kapi yoktur.

Soru 5: Seriatta kimin oglusun?
Cevap: Adem ogluyum.

Soru 6: Tarikatta kimin oglusun?
Cevap: Tarikatta yol ogluyum.

Soru 7: Hakikatta kimin oglusun?
Cevap: Hakikatta Anam (Yer), Babam (Gök)tür.

Soru 8: Ma'rifette kimin oglusun?
Cevap: Ma'rifette kemal ogluyum.

Soru 9: Yolca (Tarikat dilinde) Baba ne demektir?
Cevap: Mürsid demektir, Hz. Pirin varisidir.

Soru 10: Rehbet ne demektir?
Cevap: Erkan üzerine yol gösterici, (Talib)i beraberinde götürüp Mürsid'e teslim edicidir.

Soru 11: Tarikatta kac mertebe vardir ve isimleri nelerdir?
Cevap: Tarikatta yedi mertebe vardir ve isimleri de sunlardir:
1) Hz. Pir Postnisini
2) Dede Baba
3) Halife Baba
4) Baba ve Baba menzili
5) Rehber
6) Dervis
7) Muhib

Soru 12: Bu yolun asiki ne demektir?
Cevap: Asik, meratibe henüz dahil olmayan demektir ve dahil oluncaya kadar ask ile zevk eder ve meratib sahiplerine niyazdadir.

Soru 13: Nerede ikrar verdin?
Cevap: Erenler meydaninda Pir mukabelesinde ikrar verdim.

Soru 14: Ikrar verdiginde elin ve basin ve kulagin ve gözün ve özün ve gönlün nerede idi?
Cevap: Elim ve basim Mürsidimin elinde idi. Ve kulagim emanet ve nasihatta idi. Ve gözüm didar-i Muhammed Ali'de idi. Ve özüm Dar-i Mansur'da idi. Ve gönlüm nefh'te ve Muhammed Ali'de ve on iki Imam ve ön dört Ma'sum-Pak'te ve Hak erenlerde idi. Ve mutlaka ikrarim Muhammed Ali'yedir.

Soru 15: (Ayin Cem) de nereye ve kac a'za ile niyaz edersin?
Cevap: Yedi a'za ile yedi niyaz ederim:
1) Esik'e
2) Horasan (Haci Bektas) Postuna
3) Mürsid Postuna
4) Tur'a ve Muhammed'in Minberine
5) Küre (Hasan ve Hüseyin)ye
6) Rehbere
7) Cümleten cümleye
A'zalar da sunlardir:
1-Bas
2-Agiz
3, 4- Eller
5, 6-Ayaklar
7- Bel ve bütün vücüt.

Soru 16: Mürsidin ile senin aranda ne nisan vardir?
Cevap: Mürsidimle benim aramda (Tevella, Teberra) vardir.
Tevella, Muhammed Ali ve Ehl-i Beyt ve Hak erenlere dostluktur.
Teberra da Muhammed Ali ve Ehl-i Beyt ve Hak düsmanlarini düsman tutmaktir.

Soru 17: Mürsid kulagina ne emanet birakti?
Cevap: Seriatta üstüvar ol, Tarikatta haberdar ol, Hakikatta sabit kadem ol, Ma'rifette payedar ol, dedi.

Soru 18: Dar nedir?
Cevap: Dar, Cemal ve Celal'in ihata ettigi meydandir ki her maksuda oradan gidilir; sirat-i müstakime delildir; ifham ve tercüman makamidir.
Vahdette alem-i küldür. Ceset bakimindan alti yöne isarettir ve (Elif Lam)a besarettir. Tevella'da iyilikler ve güzellikler, teberra'da kötülükler ve cezalar yeridir.

Soru 19: Tevella ve teberra'nin baska manasi yok mudur?
Cevap: Vardir, o da (Emr-i bilma'ruf ve nehy-i anilmünker)dir.
Tevella Hakk'in rizasi, masivadan tecerrud, yani teberra da nehy edilen seylerden nefsi beri kilmak demektir.
Nehy edilen seyler de özellikle: yalan söylemek, kalp kirmak, hirsizlik etmek, adam öldürmek ve buna benzer dogru olmayan sözler ve hareketlerdir.



Buradaki bilgiler asagidaki kaynaktan alinmistir.

Kaynakca: Attilla Özkirimli: Alevilik-Bektasilik, Toplumsal Bir Baskaldirinin Ideolojisi, Cem Yayinevi, Istanbul 1993, s. 230-232